Futuristisk endetidssyn vs. preteristisk endetidssyn

De som ser fram mot en fremtidig dommedag (futurister), ser også fram mot en verden i fullstendig oppløsning! De forventer grusomheter som aldri noen gang har vært på jordens flater. Straks etter at tempelet som skal bygges for tredje gang er ferdigstilt, skal Antikristen, Satan eller den lovløse, slippes løs i verden med all den ødeleggelse og styggedom som Johannes Åpenbaring beskriver.

Alt dette skje før Jesus endelig kan komme ridende på en hvit hest i skyene og redde menigheten fra de enorme lidelsene, og til slutt ventes det en dommedag, med dom over alle ulydige som ennå ikke har vendt om. Alt dette sees frem til med takksigelse, bønn og allsang.

Men med et preteristisk endetidssyn, har dommedag allerede vært. Det tilhører fortiden fordi det skjedde i år 70. Det var da Jesus, med sin parousia (gjenkomst), brukte andre nasjoner, i dette tilfellet Romerriket, til å hamre løs på de ulydige, tempelet og Jerusalem i årene 66-70. Dette var fullførelsen av Hans endelige frelsesverk. Med dette oppfylte Jesus alle profetiene og løftene fra GT. Matt 5:17, 2. Kor 1:20, og Lukas 21:22.

Jesus oppfylte loven og kastet den (satan) i ildsjøen. Åp 20. Han endte den gamle kjødelige pakten, og erstattet den med en ny og bedre åndelig pakt. Herbreerne 8:6. Den nye pakten er Guds rike i Jesus, og er et evig rike hvor portene står åpne for alle som tar imot Jesus og blir født på ny.

Med et preteristisk endetidssyn lever alle troende i Guds herlige og evige rike . Vi vil få vår endelige og individuelle dom når vi dør. Etter dette tror vi at vi alle skal være sammen med Jesus for evig og alltid i vår nye bolig i Hans evige rike. 2. Kor 5:1-8

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: